Ketika Kamu Menangis, Ketika Kamu Disakiti, Ketika Kamu Tak Kuat Lagi, Ketika Doamu Seakan Tak Terjawab...Percayalah Dan Yakinlah Olehmu Bahawa ALLAH Menghampirimu Saat Itu...

Friday, December 23, 2011

Rindu Nazhan...

Assalamualaikum Nazhan...
Petang ni ummi, abi, adik Amani nak balik ke kampung..nak hantar opah n tokwan..insya Allah akan sampai malam nanti...
Esok pagi ummi, abi n adik Amani nak bercuti ke Langkawi...sebelum ke sana ummi, abi n adik Amani nak ziarah Nazhan dulu...dah lama ummi tak jumpe Nazhan...rasa rindu sangat...

Malam tadi mak ngah Ani datang umah kita...ummi tengok Luqman, ummi teringat kat Nazhan...Nazhan n Luqman kan sebaya..hanya beza bulan saja...hmm mulalah hati ummi berkata2...kalaulah Nazhan ada..mesti cam Luqman tu...adik Amani pun tak lah keseorangan...huhuhu...tak pelah, dah Allah pilih Nazhan untuk masuk syurga dlu...ummi bersyukur walaupun tak dapat lihat Nazhan membesar depan mata..

Walau apapun, Nazhan sentiasa tetap di hati ummi, abi & adik Amani. Ummi selalu cerita pada adik Amani tentang Nazhan. Nazhan tak kan pernah hilang dalam kehidupan ummi, abi dan adik Amani...

MISS U SO MUCH

Lupa ummi nak cerita kat Nazhan tentang ummi beli penapis air COWAY...rupanya orang yang jual COWAY tu selalu ikuti perkembangan kisah Nazhan dulu...ummi tak sangka ada orang yang ikuti kisah kita masa tu...Orang tu pun tinggal di kuarters Presint 18 tu...dia cakap taska tu dah pun ditutup dan sekarang dah jadi Tadika Kemas, ownernye orang lain. Itulah, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Perbuatan jahat pasti dibalas jahat...walaupun pada ummi balasan yang diterima tak lah seteruk mana, sekurang-kurangnya pihak kerajaan tidak lagi memberi dia peluang untuk buka taska lagi. Nama owner taska tu pun dah buruk...walau anak orang kenamaan sekalipun, di sisi Allah tetap sama juga...

~~Semoga Nazhan sentiasa bahagia dan gembira di alam sana~~



Thursday, December 22, 2011

PENGUMUMAN~~~PENGUMUMAN~~~PENGUMUMAN~~

Assalamualikum..Pembaca yang dihormati dan dikasihi.....di sini saya ingin memaklumkan bahawa anda boleh mendapatkan maklumat berkaitan PRODUK SHAKLEE dengan lebih pantas di blog khusus Shaklee iaitu:http://saifulsofiashaklee.blogspot.com/

Blog tersebut diwujudkan bagi memudahkan pengguna mendapat maklumat dengan lebih mudah...walaubagaimanapun, blog saifulsofia masih lagi beroperasi seperti biasa....sekian terima kasih... 


Monday, December 05, 2011

Karnival Susu Formula Sustagen

Jeng...jeng...jangan salah faham dengan tajuk entry kali ni ya...baru-baru ni kat Alamanda ade wat Karnival Susu Formula Sustagen...sajala nak pegi walaupun Sufi Amani tak minum pun susu formula...saja nak bagi dia try mana-mana game yang ada...nampaknya dia sangat-sangat seronok join setiap game yang ada...jom kita layan aksi-aksi menarik Sufi Amani sepanjang karnival.....

Hai, sayalah Master Chef Malaysia yang Pertama! Jom ikuti pengembaraan saya bersama Sustagen

Uncle tu tengah tolong saya carikan roti..saya nak buat roti bakar..

Yezzzaaa...dah dapat pun roti, mula-mula kita masukkan dalam toaster dulu

Kenapa roti tak keluar keluar lagi ni....

Alahhh ummi nak wat roti bakar lagi...

Kat sini plak kita nak masak bbq, kite nak wat bbq ayam dan ikan..

Kita panggang kat sini dengan suhu 31 darjah celcius

Penat memasak saya kena rasa semua perisa susu Sustagen...ummi kata saya kena cuba, nanti dah 2 tahun, saya kena minum susu formula, tapi saya tak suka laa....

Walau apapun perisa susu-susu ni, original, strawberi or coklat, semuanya saya TAK NAK!

Uuuuhhhh... tak sedapnya susu ni....saya lebih suka Susuibu!

Lega...ummi tak paksa dah saya rasa susu-susu tuu...Now saya nak timbang pula,.saya suka makan dan aktif, sebab tu berat saya maintain je...

Hai, saya nak ukur tinggi pula...berapalah tinggi saya sekarang ni ye....


Pak cik ni kacau betul la saya nak posing kat sini...

Ok...pengembaraan saya utk kali ni sampai di sini saja...Sehingga bertemu lagi di lain entry...Ini lah Abi and Ummi saya...handsome n cun kan???

1st Day @ Taska

Hari ni 5 Disember 2011 hari Isnin..hari bersejarah untuk Sufi Amani...bertemu kawan2 baru, guru baru di tempat yang baru...Agak teruja buat pertama kali tiba di taska...seronok dengan kawasan yang luas dan ceria...ada macam2 jenis permainan memang dia suka lah....Langsung x menangis sebab seronok sangat...tapi ummi x leh pergi kalau Sufi Amani nampak ummi...ummi kene kuar senyap2 nak elak dari Sufi Amani menangis...alaaa ummi yang sedih nak tinggalkan Amani..huhu...mesti Amani tercari-cari ummi nanti...huhu...nanti jam 10am ummi datang jenguk Amani n bf Amani ye...don't worry...ummi akan sentiasa bersama Sufi Amani....hmmm apalah yang Amani buat sekarang ni...seronok kah?sedang menangis kah?huhuhu...susah hatinye....

Mohon sedara mara dan kawan-kawan doakan yang terbaik n baik-baik aje untuk Sufi Amani...moga Allah melindungimu dari segala bahaya sepanjang berada di bawah jagaan pihak taska...ummi memang sangat2 risau...dengan siapa pun Sufi Amani tinggal, ummi tetap risau..yang paling ummi dan abi risaukan ialah orang yang tak sayang mulut, orang yang suka cakap perkara2 negatif, perkara yang tak sepatutnya dicakap..ummi memang tak suka orang yang macam tu!! Orang yang macam tu lah yang selalu buat hati ummi lebih risau dan tak tenteram..Sebagai ummi, ummi memang nak yang terbaik untuk Amani. Harapan ummi, ape pun pilihan ummi dan abi, ia adalah yang terbaik untuk Sufi Amani..Ummi n Abi doa, Allah akan beri kemudahan dan sentiasa melindungimu sayang...huhu...dan ummi dan abi harap maktok sedar akan apa yang telah berlaku...ummi harap sangat2 maktok tak lagi suka bercakap perkara2 negatif tentang apapun keputusan ummi dan abi...hidup sebagai ibu yang bekerjaya sememangnya tiada pilihan meletakkan anak-anak di bawah jagaan orang lain. sama ada di bawah jagaan pengasuh personal atau di taska atau pun mengambil maid. Abi tak suka ambil maid,katanya nanti family kita tak privacy..dan macam2 hal pula kisah maid ni. Ummi harap maktok akan faham dan sentiasa doakan yang TEBAIK walau apapun keputusan ummi dan abi...Ummi dan abi Sayangkan Sufi Amani dan arwah abang Muhammad Syamil Nazhan....kita jumpa jam10.30am ye sayang....

Jam 10.30 am-->>Sampai je ummi di taska, cikgu kata Amani sedang tidur...elok je ummi masuk dalam bilik 1 tahun tu, Amani pun terjaga..macam tau2 aje ummi nak datang ye...terus ummi peluk cium Sufi Amani dan direct bf Amani sampai kenyang...dalam bilik tu tak lah sejuk sangat seperti yang diperkatakan orang...memang pada mulanya ummi risau takut air-cond dalam taska tu terlalu sejuk..rupanya taklah sejuk sangat..sama je suhunya seperti di taska-taska lain yang ummi survey. Sufi Amani pun nampak happy je di taska baru ni...Ok...kita jumpa petang nanti...tengahari ummi datang intai je...petang baru ummi datang amek k...MisS U....

Friday, December 02, 2011

REZEKI TAHUN BARU

Alhamdulillah...segala rasa susah hati, resah gelisah terungkai jua...hampir sebulan mencari-cari taska untuk Sufi Amani, akhirnya dapat juga...Taska KDN kat D8 tu...memang susah nak mohon masuk kat situ...terima kasih sangat-sangat pada Tuan Syarifatul Muslim...nanti i belanje u eh...

Mesti kome sume tertanya-tanya kenapa i nak anta sangat-sangat Sufi Amani kat taska kan? Sebabnye, pengasuh Sufi Amani yang dulu tu dah balik Indonesia...dah lama dia berkhidmat di Malaysia ni since 1999..masa tu anak bongsu dia baru tadika, dia datang keje sini n tinggalkan anak-anak dia semata-nak nak cari sesuap nasi..bibik tu ibu tunggal...sedih lak bila cakap tentang dia...katanya yuran sekolah di sana terlalu mahal..sebab tu dia kena datang keje kat Malaysia ni...sekarang anak-anak dia pun dah besar dan yang bongsu tu pun dah 20 tahun umurnya. Anak-anak bibik dah x kasi bibik bekerja lagi..nak buat macam mana, setiap yang bertemu pasti akan berpisah...moga-moga dapat bertemu dengan bibik lagi...insya Allah...memang susah nak jumpa pengasuh macam bibik tu...sangat2 baik dan pandai ambil hati budak-budak...

Sekarang bibik dah x de, i kene la cari taska untuk Sufi Amani...alhamdulillah Allah permudahkan segala kesulitan..mudah-mudahan pilihan taska ini adalah yang terbaik untuk Sufi Amani. Kami amat-amat berharap sedara mara, kawan-kawan doakan yang terbaik untuk kami terutama untuk Sufi Amani...semoga Allah melindungi dia dari segala bahaya dan penyakit yang memudaratkan sepanjang dia berada di taska tu...hati ibu mana yang tak risau meninggalkan anak di tempat yang baru...sama-samalah kita berdoa yang baik-baik aje utk Sufi Amani...

Lepas je hantar borang taska tu...i teman kawan i survey taska Tasneem kat Parcel E...ok juga taska tu...tapi jauh sikitla dari ofis ni...nak masuk ke Parcel E tu pun jem juga..takut kelam kelibut kami dibuatnya nanti..banyak faktor juga yang perlu difikirkan kalau nak hantar Sufi Amani kat situ....habis satu parcel E kitorang pusing...cari bangunan x jumpa..hihi...

 Kemudian i pegi Tabung Haji...dah lama niat nak daftar haji kami anak beranak..akhirnya hari ni tertunai juga...Tahun 2043 kami dijangka akan menunaikan haji...Semoga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga untuk menunaikan haji pada tahun tersebut..lebih awal lagi bagus....maka dengan ini kena berusaha keraslah untuk menyimpan. selagi belum daftar, kita akan kurang serius untuk menabung...bila dah daftar ni, ia sebagai motivasi utk kita terus menabung...dapat menunaikan haji di usia yang muda, adalah satu rahmat yang paling indah...Kepada yang belum mendaftar haji tu...silalah berbuat demikian dengan segera...hanya dengan simpanan tetap RM1300 dalam akaun, sudah layak untuk daftar...lepas tu ikut suka la nak menyimpan berapa pun...

 Ok...setakat ini dulu kisah taska n daftar haji untuk hari ini...entry akan datang kita cite fist day Sufi Amani di taska pulak..hihi.













Thursday, December 01, 2011

POWER PUMPING MEMBANTU PROSES PENGHASILAN SUSU

Power pumping dan Hyperstimulation - Cepatkan proses pengeluaran susu


Hyperstimulation dan power pumping sebenarnya adalah satu kaedah atau teknik yang intensif untuk mempercepatkan proses pengeluaran susu.  Ramai ibu-ibu baru kurang faham apakah power-pumping sebenarnya.

Daripada beberapa pembacaan dan juga pengalaman diri sendiri ia adalah di mana kita mengepam kedua-dua breast serentak atau dipanggil kaedah double-pumping selama 60 minit. Caranya ialah 10 minit mengepam-10 minit berehat-10 minit mengepam-10 minit berehat dan dilakukan selama 60  minit(1 jam).  
Kaedah ini sangatlah disarankan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah susu sedikit atau ketika period atau apabila bayi menghadapi growth spurt (beralih bulan di mana bayi akan consume lebih banyak dari biasa) dan boleh buat seminggu sekali dan jika ada banyak masa lapang boleh buat hari-hari.  Sebaiknya lakukan kerana ketika itu hormon prolaktin kita sangatlah tinggi dan kandungan susu kita pada waktu 12 tengah malam hingga 6 pagi sangat-sangat berlemak (kalau rajin buatlah solat sunat minta dimurahkan rezeki alang-alang dah bangun tengah malam kan). Susu kita pada waktu itulah yang selalunya mempengaruhi kenaikan berat badan anak kita (sebab itu kita disarankan makan vitamin di waktu malam di mana ibu akan perasan susu akan pekat dan banyak, Insya Allah disebabkan pengambilan alfafa)--->>>{ALFALFA Merupakan supplement Penggalak Susu dalam penghasilan susu kerana mempunyai banyak khasiat. Alfalfa Memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan jugak tindakbalas pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Juga untuk melawaskan pembuanagan air besar dan kecil.Juga membuang angin dalam badan.secara automatik kesan baik untuk Baby.Elak dari kembung perut.Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sbagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. Merawat keputihan,keintiman (SEX).Ia jugak sesuai utk pengemar-pengemar seafood bagi mengelak GAUT.}

Bagi ibu-ibu baru kena faham konsep power-pumping ini di mana apa yang kita pam hasilnya kita tidak akan nampak masa itu juga. Sekurang-kurangnya kita akan nampak pertambahannya dalam masa seminggu 2 dengan syarat kena sabar, konsisten dan istiqamah di mana prinsipnya juga sama seperti pengambilan suplemen. 

Perlu banyakkan rangsangan seperti kekerapan mengepam 3 jam sekali ataupun banyakkan direct feeding. Ada juga di antara ibu-ibu kurang minum air masak tapi mahukan output susu yang banyak. Kena ada keseimbangan keduanya, banyakkan minum air masak at least 3 liter, jadual mengepam 3 jam sekali dan bykkan direct feeding serta jangan lupa berdoa agar dipermudahkan perjalanan penyusuan. Setiap apa yang kita lakukan perlu displin, sabar dan istiqamah.  Jangan mengharapkan susu akan keluar memancut-mancut jika ibu sendiri tidak ada usaha untuk perbanyakkan susu.

Mommies yang guna manual pump atau single pump pun tiada alasan untuk tidak buat power pumping ye!! Pokok pangkal USAHA!! 

CARA PENYIMPANAN DAN PENGENDALIAN PERAHAN SUSUIBU (EBM)

EBM - Penyimpanan dan Pengendalian Perahan SusuIbu



Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH
  • EBM = Expressed Breast Milk
  • Fresh EBM = Susu yg baru diperah
  • Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi hokey
  • Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI
  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
  • Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan. Nak tau di mana boleh dapat bekas penyimpanan ini  boleh terjah ke blog DUNIA SUSU IBU. Sana banyak info diberikan.

Apabila susu telah disimpan dalam bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dengan lebel (beli sticker yg kecil2 tu..ada dijual di kedai buku)
  • Tarikh Perahan 
  • Waktu perahan 
  • Kuantiti susu yang diperah
  • Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/pusat jagaan harian)
Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

TEMPAT PENYIMPANAN

SUHU BILIK?
  • Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
  • Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan sepanjang botol ASI ada di dalam bilik tersebut.



FRIDGE/FREEZER?
 
Peti Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
Peti Sejuk (2 pintu)
- bahagian beku (-18 hingga -20 °C) - 3 bulan
- pintu bawah (0- 4 °C)
  (sebelum dibekukan) - 3-7 hari
  (selepas dibekukan) - 24 jam
Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.

BEKAS PENYEJUK?
cooler bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
 
PERINGATAN: 
  • susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula 
  • susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula
TIP DAN CARA PENYIMPANAN
Di Pejabat
  • Simpan susu yang telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bahagian beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yang dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
  • Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais
Di Rumah
Simpan sebanyak yang boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit sahaja dibahagian beku. 
  • Susu yang disimpan dibahagian bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
  • Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.
Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari. 
JANGAN BUAT!! JANGAN BUAT!!
  • Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.
  • Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan.

18 months

Alhamdulillah, semalam 30 November 2011 genap usia Sufi Amani 18 bulan (1 tahun 6 bulan).Sufi Amani masih lagi fully breastfeed...semalam juga check up utk 18 bulan...kene cucuk laa...yang kelakarnye, Sufi bukannye menangis sebab kene cucuk..menangis sebab x kasi nurse pegang lutut dia..hihi...macam ummi dia la x suka orang pegang2..haha...tengokla anak sape...hihi....

Semoga usaha untuk menyusukan Sufi Amani sehingga 2 tahun akan tercapai...yang penting kita sebagai ibu kena betulkan niat, kuatkan usaha, kuatkan semangat, ikhlaskan hati dan sentiasa redha...........dan yang penting sekali....JANGAN SUKA MENGELUH kalau nak fully bf anak...itu sangat2 penting...kalau kita suka mengeluh nak bf anak...memangla susah nak jadi...samalah macam kita x ikhlas nak buat sesuatu...bila hati ikhlas nak menyusukan anak, insya Allah, Allah akan bantu walau dengan apa cara sekalipun...segala cabaran penyusuan akan dapat ditangani sekiranya kita sentiasa berfikiran positif tentang penyusuan susuibu..

Tak dinafikan menyusukan anak ni memang banyak cabaran dan dugaan...kesabaran dan dorongan dari suami sangat-sangat membantu..Alhamdulillah my hubby sangat2 menyokong penyusuan susuibu..Thanks abang....segala pengorbanan abang selama ayang menyusukan Sufi Amani sangat2 ayang hargai...Love U So Much~~~


 




Wednesday, November 09, 2011

RAYA HAJI 2011

kelakar betul raya haji kali ni...tengah duk berkira2 nak balik kampung dgn x balik kampung...last2 minit abi cakap nak balik kampung...bergegasla mengemas umah lepas ofis...penat gakla..jam dah kul 6 petang..6 petang baru nak bertolak??keje giler...dengan jalan jem lagi...apepun...dah separuh jalan...teruskan jugak laa...akhirnya sampai juga Taiping jam 12.30 malam...

esoknye 5 November 2011 (Sabtu)..operasi memasak kek coklat...gambar dalam tab hubby...x leh nak upload sekarang...tunggu ye....hihi


Sementara tunggu kek2 tu masak...Sufi Amani bace buku dulu ngan Kak Jihah n Kak Shirah
Pagi raya di rumah mil tanpa ketupat n rendang cam kat umah mak...hmmm layan je laaa...nasi goreng pun nasi goreng laaa...lepas sembahyang raya..sume siap2 pegi beraya...makanla ketupat rendang kat umah orang...cian betoi ktorang....


Apepun..Sufi Amani tetap juga happy..sebab dapat jalan2 di kawasan yg luas...tengoklah tuuu

Seronok jalan2 tepi sawah...angin sepoi2 bahasa gitu....tapi bukan umah mak tok Amani ye...ini di rumah Tok Long Amani...Umah maktok Amani x de sawah...dalam pekan...

Abi risau Amani jalan menonong...sebelah tu tali air...isk2 Sufi Amani klo dapat kaki...redah aje dia...


Apelah yg abi tunjuk kat Sufi Amani tu ye...rasa2 ummi ayam kot...hihi...

Tuesday, October 11, 2011

Berikan daku kekuatan....

Ya Allah....hati ini rasa rinduuuuuuuuu sangat100x kat Nazhan...........
berilah daku kekuatan menghadapi rasa rindu ini....
rindunya ummi kat Nazhan...
hanya DIA yang memahami apa yg ummi rasakan...


 Sampai mati pun rasa rindu ini x akan pudar...
Ya Allah beratnya ujian yg Engkau berikan...rasa x mampu diri ini untuk menanggungnya...
Andai ujian ini dapat menghapuskan segala dosa2 kami...
kami redha Ya Allah...
Kau berilah kami kekuatan itu untuk mengharungi hari2 yang mendatang....

al-Fatihah


TARIKH PENTING

D.O.B ABI
16 JANUARI 1983 bersamaan 1 RABIULAKHIR 1403H 

D.O.B UMMI
13 FEBRUARI 1983 bersamaan 29 RABIULAKHIR 1403H 

D.O.ANNIVERSARY

29 MEI 2008

D.O.B MUHAMMAD SYAMIL NAZHAN
20 FEBRUARI 2009M bersamaan 24 SAFAR 1430H

PEMERGIAN MUHAMMAD SYAMIL NAZHAN
7 JULAI 2009M bersamaan 14 REJAB 1430H

D.O.B SUFI AMANI
30 MEI 2011M bersamaan 16 JAMADILAWWAL 1431H

D.O.B SYAMIL NAJHAN
20 FEBRUARI 2013 bersamaan 8 JAMADILAWWAL 1434H

Wednesday, October 05, 2011

PanTuN SiTu SaNa SiNi~~~~


ANAK KITA AMANAH ALLAH,
KEPADA IBUBAPA IA DIKURNIAKAN,
BELAIAN KASIH SAYANG PERLU DIBERIKAN,
SUSUIBU TITIK PERMULAAN.

SUSUIBU KHASIAT SEJATI,
KANDUNGAN BERUBAH DGN KEPERLUAN BAYI,
SUPAYA SIHAT TUBUH DAN GIGI,
KERANA SUSUIBU ADA ANTIBODI.

SUSUIBU DATANGNYA PERCUMA,
SUHUNYA SESUAI DAN SENTIASA ADA,
KALAU BERJALAN SENANG SAHAJA,
HANYA IBU YANG PERLU ADA.

AMALKAN IA SEPENUH MASA,
DUA TAHUN ITU TIDAKLAH LAMA,
KASIH SAYANG AKAN TERJALIN MESRA,
MENJAMIN KEHARMONIAN HIDUP KELUARGA....

Tuesday, October 04, 2011

LANGKAH BIJAK UNTUK NUTRISI YANG BAIK..

Total Wellness Program

Di bawah ini disenaraikan pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan masing-masing. Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut.
Anti-Aging
Vivix

Anti-Oxidants

CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema

Alfalfa, B Complex, Vitamin C

Breastfeeding Set

Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Children's Health

Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake

Confinement Set

Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard

Diabetes Set

Fiber, GLA Complex, B Complex, Vitamin C

Gout Set

Fiber, PD, Omega Guard, Alfalfa

Immune Booster

NutriFeron

Men's Health

Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Preggy Mommies

Vitalea, B Comples, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Skin Care

B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Students' (12 years ++)

Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard

Weight Management

Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix

Individuals that don't like pills @ tablets

Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron


Anda boleh dapatkan supplemen ini dalam bentuk trial pack atau pun full pack..
Sila hubungi/sms saya Sofia 017-3714002 untuk keterangan lanjut....

Monday, October 03, 2011

ALLAH AKAN MENGGANTIKAN DENGAN YANG LEBIH BAIK JIKA ITU TAKDIRNYA.


Allah tidak pernah mencabut sesuatu dari anda kecuali Dia menggantinya dengan yang lebih baik. Tetapi, itu apabila anda bersabar dan tetap redha dengan segala ketetapanNya.

"Barangsiapa yang Aku butakan kedua matanya lalu ia bersabar, nescaya akan Aku ganti dengan syurga." (Al-Hadith)

"Siapa saja orang di dunia ini yang kekasihnya Aku cabut nyawanya, kemudian dengan cubaan yang Aku timpakan ini dia (bersabar dan) mengharap pahalaKu, nescaya akan Aku ganti dengan syurga." (Al-Hadith)

Yakni; barangsiapa kehilangan anaknya tetap berusaha untuk bersabar, maka di alam keabdian kelak akan dibangunkan untuknya sebuah Baitul-Hamd (Istana Pujian). Silakan anda qiaskan kejadian-kejadian tersebut dengan kehidupan anda, kerana yang dipaparkan di sini sekadar contoh.

Maka anda tidak usah terlalu bersedih dengan musibah yang menimpa anda, sebab yang menentukan semua itu memiliki syurga, balasan, pengganti, dan ganjaran yang besar. Para wali Allah yang pernah ditimpa musibah, ujian dan cubaan akan mendapatkan penghormatan yang agung di syurga Firdaus. Itu tersirat dalam firmanNya:
"Kesejahteraan dan kebahagiaan bagi kalian kerana kalian telah bersabar dalam mentaati Allah dan menerima cubannNya. Syurga adalah sebaik-baik tempat kesudahan." (Ar-Rad: 24)

Betapapun, kita harus melihat dan yakin bahawa di sebalik musibah terdapat ganti dan balasan dari Allah yang akan selalu berakhir pada kebaikan kita. Dengan begitu kita akan termasuk:
"Mereka itulah mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Rabb mereka, dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk." (Al-Baqarah: 157)

Ini merupakan ucapan selamat bagi orang-orang yang mendapat musibah dan khabar gembira bagi orang-orang yang mendapat bencana. Umur dunia ini sangat pendek dan gudang kenikmatannya pun sangat miskin. Adapun akhirat lebih baik dan kekal. Sehingga, barangsiapa di dunia mendapat musibah, ia akan mendapat kesenangan di akhirat kelak; dan barangsiapa hidup sengsara di dunia, ia akan hidup bahagia di akhirat. Lain halnya dengan mereka yang memang lebih mencintai dunia, hanya menginginkan kenikmatan dunia saja, dan lebih senang pada keindahan dunia. Hati mereka akan selalu gundah-gulana; cemas tidak mendapatkan kenikmatan dunia dan takut tidak nyaman hidupnya di dunia. Mereka ini hanya menginginkan kenikmatan dunia saja, sehingga mereka selalu memandang musibah sebagai malapetaka besar yang mematikan. Mereka juga akan memandang setiap cubaan sebagai sesuatu yang gelap-gelita selamanya. Ini adalah kerana mereka selalu memandang ke arah bawah telapak kakinya dan hanya mengagungkan dunia yang fana' dan tidak berharga ini.

Wahai orang-orang yang tertimpa musibah; sesungguhnya tidak ada sesuatu pun yang hilang dari kalian. Kalian justeru beruntung, kerana Allah selalu menurunkan sesuatu kepada para hambaNya dengan "surat ketetapan" yang di sela-sela huruf kalimahNya terdapat suatu kelembutan, kasih-sayang, pahala, ada balasan, dan juga pilihan. Maka dari itu, siapa saja yang tertimpa musibah yang hebat, ia harus menghadapinya dengan sabar, mata yang jernih dan pola fikir yang panjang. Dengan begitu ia akan menyaksikan bahawa buah manis dari musibah itu adalah:
"... lalu didirikanlah di antara mereka (orang-orang mukmin dan orang-orang munafiq) dinding yang mempunyai pintu, yang di sebelah dalamnya ada rahmat (syurga) dan di sebelah luarnya ada seksa (neraka)." (Al-Hadid: 13)

Dan sesungguhnya apa yang di sisi Allah itu lebih baik, lebih abadi, lebih utama, dan lebih mulia.

Thursday, September 15, 2011

Udah pandai Jalan...

alhamdulillah...baby kesayangan ummi dah pandai jalan.mula dengan bertatih-tatih dan sekarang dah pun laju...mula bertatih dulu genap umur 1 tahun...sekarang dah 1 tahun 4 bulan...ummi syukur sangat2 Sufi Amani dah pandai jalan...Inilah pic terbaru Sufi Amani....


vrooommm....vrrrooooommmm

Eh, lupe lak nak ajak.. Mehla nek kete ni ngan saya...

Alamak...ramainye orang tengok saye...malulaaa....

KEPERLUAN NUTRISI BAGI IBU MENYUSU

Rasa nak kongsikan bersama anda semua, especially bagi ibu2 yg menyusukan anak dengan susuibu. Info ni saya dapat dari blog mamaqaireen...memang suka jalan2 kat blog dia...sebab banyak info tentang penyusuan susuibu ada di situ...

_____________________________________________________

Ibu-ibu yang mengandung dan juga menyusu memerlukan lebih nutrisi dalam tubuh mereka. 

Antara fakta yang perlu kita tahu: 

  • Ibu menyusu perlu makan dan minum secukupnya. Ibu menyusu tidak memerlukan makanan khas ataupun perlu mengelakkan makanan tertentu untuk menyusu.
  • Badan wanita menyimpan lemak semasa mengandung untuk membantu menyediakan susu untuk penyusuan.- susu dihasilkan dari lemak yang disimpan dan juga dari makanan yang diambil.
  • Pemilihan makanan yang tidak sihat ataupun kurang makan tidak menjejaskan penghasilan susu - ibu yang sibuk bekerja, tak sempat makan, tak cukup makan selalu merasakan akan menghasilkan susu yang sedikit.. tetapi dengan kekerapan menyusu, ianya dapat memastikan bekalan susu sentiasa mencukupi.
  • Ibu dalam pantang tidak sewajarnya menghadkan pengambilan makanan dan minuman. Ibu dalam pantang perlu ambil lebih minuman terutama jika anda kurang membuang air kecil atau air kencing menjadi pekat.

Perbandingan keperluan nutrisi antara wanita biasa, wanita mengandung dan wanita menyusukan anak

Carta di bawah boleh membantu kita mendapatkan sumber makanan yang tepat untuk penyusuan. So ibu menyusu..anda memerlukan lebih banyak lagi nutrisi berbanding dengan wanita lain ye..pastikan badan anda cukup dengan keperluan vitamin.

Energy and Nutrients needs

Sekarang ni dah tahu sebab apa kita perlu ambil vitamin shaklee?? Ibu menyusu memerlukan lebih vitamin atau nutrisi daripada wanita lain yang tidak menyusukan anak mereka. Vitamin bukan membuat susu menjadi banyak melimpah2..tapi vitamin membantu ibu menyusu untuk terus sihat, cergas dan bertenaga. Ingin diingatkan di sini..penghasilan susu sangat bergantung kepada kekerapan kita menyusukan anak dan pump...

Monday, September 12, 2011

Keuntungan Si Ibu Bapa apabila Anaknya meninggal sebelum Akhil Baligh

Mujurlah diri ini terjumpa buku PENENANG JIWA karangan Imam al-Ghazali di library Jakim..saat diri ini kesedihan atas apa yg menimpa...Allah tunjukkan jalan...syukur alhamdulillah...akhirnya buku ini kubeli jua di salah sebuah kedai buku di Jalan TAR...memang susah nak jumpa buku ni..bila dah jumpa terus beli...bila sedih yang amat sangat...selain baca al-Quran...buku inilah yang jadi penenang hatiku...antara topik yg sangat suka dibaca x lain x bukan topik seperti tajuk di atas laaa...kurang sikit rasa sedih di hati....Ya, Allah..kuatkanlah diri ini menghadapi segala ujian-Mu....layanzzzzz....
   “Lamanya di Barzakh itu ialah semenjak roh berpisah dari tubuh, semenjak meninggal dunia, sampai hari berbangkit”.“Bagi orang-orang yang beriman di Barzakh hanya terasa sebentar saja”.“Semasa di padang Masyhar, diriwayatkan bahawa anak-anak kaum muslimin yang meninggal dunia sebelum mencapai usia baligh, akan dizinkan memberi minum kepada ibu-bapa mereka. Anak-anak ini akan menyusup di antara orang ramai dengan membawa minuman untuk ibu-bapa mereka, sementara manusia ketika itu dalam keadaan dahaga yang luar biasa”.“Anak-anak yang mati sebelum baligh menyambut ayah-bondanya di pintu syurga”.“Anak-anak Muslim yang meninggal di waktu kecil, ertinya sebelum baligh di Barzakh dikumpulkan pada suatu tempat dan diasuh oleh Nabi Ibrahim. Setelah kiamat nanti mereka itu langsung dipindahkan ke syurga akhirat. Jadi mereka ini tidak mengalami panas matahari, tidak melalui hisab, iaitu pengadilan di Mahkamah Rabbul-Jali. Tidak melalui mizan, dan tidak meniti Titian Shirathal-Mustakim yang terbentang di punggung api Neraka Jahannam itu. Mereka ini setelah dibangkitkan langsung dipindahkan ke dalam syurga Jannatun Naim”.“Setelah dipindahkan ke dalam syurga, maka anak-anak ini lupa kepada kehidupan dunia. Mereka lupa kepada ayah dan bondanya, lupa kepada kampong halamannya, lupa semuanya. Pada suatu hari nanti, ketika mereka sedang bermain-main menikmati kesenangan syurga, tiba-tiba ada malaikat memberitahukan: Hai Wildan (anak-anak yang mati sebelum baligh), lupakah engkau kepada ayah-bondamu? Sekarang mereka sudah berada di pintu syurga. Ketika itulah baru mereka tahu dan ingat kembali kepada ayah-bonda mereka yang selama ini mereka lupakan”.“Lalu mereka ambil air untuk diminum, makanan dan pakaian, lantas mereka itu berlari-lari sambil menangis menuju pintu syurga”.“Setelah terompet berbunyi, pintu syurga terbuka, maka sekalian orang berhamburan masuk ke dalam syurga itu, dan ketika itulah anak-anak ini sibuk mencari ayah-bondanya. Mereka berjalan ke sana-sini mencari tetapi tidak berjumpa. Sambil menangis membawa minuman, pergilah mereka kepada malaikat menanyakan: Oh, Malaikat, mana ayah dan bondaku? Kata mereka sambil menangis”.”Malaikat menjawab: Oh wildan, malang kamu, ayah dan bondamu terjatuh ke dalam neraka. Mendengar hal yang demikian maka anak-anak ini menangis dengan ratapan yang menyayat hati. Oh ibuku, Oh ayahku. Apakah kesalahanmu, ayah. Apa dosamu, ibu, maka sampai terjatuh ke dalam neraka. Mereka menangis dan meratap”.“Kata malaikat: Hai Wildan, jangan menangis, mengadulah kepada Nabi Muhammad SAW”.“Setelah anak-anak ini mengadu kepada Nabi Muhammad, lantas Nabi mengangkat kedua tangannya berdoa, lalu dikeluarkan orang-orang mukmin yang berada di dalam neraka itu”.“Setelah bertemu dengan anak dipintu syurga anak yang meninggal di waktu masih kecil, yang menjadi kerinduan siang malam selama ini, aduh gembiranya tidak terhingga. Berfirman Allah SWT dalam Al-Quran:”Pada hari itu mereka berjumpa dalam keadaan gembira.(Ad-Dahr: 11)  

Syafaat Anak Yg Meninggal Semasa Kecil


Sebagaimana yang dijanjikan entry kali ini berkenaan dengan syafaat di akhirat. Rasulullah akan memberi syafaat kepada umatnya tetapi ada juga syafaat lain iaitu syafaat anak yang meninggal semasa kecil sebagaimana kisah di bawah ini;

Hadrat Malik bin Dinar r.a. merupakan seorang warak yg masyhur. Kehidupannya pada permulaan tidak berapa elok. Salah seorang telah bertanya kepadanya "Apakah yg telah berlaku yg membuat tuan bertaubat dr kehidupan yg terdahulu?" Beliau menjawab, "Ketika dahulu saya seorang askar. Terlalu ketagih dengan arak. Sentiasa sibuk dengan arak. Saya telah membeli seorang wanita hamba yg amat jelita. Daripadanya telah lahir seorang anak perempuan yang amat saya sayangi. Anak itu pun sgt syg kpd saya. Apb telah mula berjalan sedikit-sedikit, maka kasih sayang saya kepadanya telah bertambah. Sentiasa dia bersama saya.

Tetapi adalah menjadi suatu tabiatnya yg mana apb saya hendak minum arak, dia mengambil cawan di tgn saya dan membuangnya di atas pakaian saya. Oleh kerana saya terlalu sayang kepadanya saya tidak dapat membuat apa-apa. Ketika berusia 2 tahun, maka dia meninggal dunia. Kematiannya amat melukakan hati saya. Sekali peristiwa pada malam 15hb Syaaban saya telah byk minum arak. Solat isya' pun belum ditunaikan. Dalam keadaan mabuk terus tidur.

Saya bermimpi kiamat telah berlaku. Manusia mengibas2 tanah dr kepala mereka bangkit dari kubur masing-masing berjalan ke padang Mahsyar. Ketika berjalan ke padang mahsyar, saya mendengar sesuatu di belakang saya. Saya melihat seekor AZDAHA (ular yg terlalu besar) mengejar saya. Ular itu berwarna hitam, bermata kuning, mulutnya terbuka luas. Ular itu datang kepada saya dgn laju. Dikuasai oleh perasaan takut yg amat sgt saya pun berlari secepat mungkin. Sedang berlari saya berjumpa dgn seorang tua yg berpakaian putih bersih, berbau harum. Saya telah memberi salam kepadanya dan dia pun menjawab salam saya. Saya meminta , "tolonglah tuan, ular itu telah mengejar saya!" Dia menjawab "Aku sgt lemah. Dia terlalu kuat. Aku tidak mampu menolong kamu atau melawannya. Tetapi kamu mesti berlari laju lagi. Mungkin di hdpn nnt kamu boleh mendapat sesuatu untuk menyelamatkan diri kamu dr ular itu".

Di satu tempat saya melihat satu busut dan terus naik ke atasnya. Saya nampak api neraka yang amat merbahaya lagi. Walaupun api neraka itu sgt dahsyat, namun kerana dikuasai perasaan takut pd ular itu saya hampir terjatuh ke dalam parit api neraka itu. Ketika itu saya mendengar satu suara yg agak kuat. "Undur balik. Engkau bukanlah dari kalangan mereka (ahli neraka)". Maka saya pun patah balik ke belakang dengan serta merta. Saya telah menemui orang tua yang berpakaian putih itu sekali lagi. Saya berkata kepadanya, "Kasihanilah terhadap saya tuan! Sebelum ini pun saya telah meminta tolong. Tuan tidak membuat apa-apa. Tolonglah sedikit. Ular itu tetap mengejar saya!. Mendengar kata-kata saya itu, org tua itu menangis sambil berkata, "Apakah yg aku boleh buat. Kamu melihat aku ini sgt lemah dan ular itu terlalu kuat. Bagaimana aku boleh melawannya? Akan tetapi, hadapan sedikit ada lagi satu bukit dimana ada amanah orang2 islam. Barangkali kamu pun ada sesuatu amanah di situ yg akn menjadi asbab keselamatan kamu dr ular itu".

Saya pun berlari sehingga sampai di bukit itu. Ular pun mengejar saya ke sana. Di bukit yang bulat itu byk tingkap yang terbuka. Tirai dr sutera tergantung dengannya. Setiap tingkap ada dua daun tingkap dr emas, dihiasi dgn permata yaqut & mutiara. Apb saya cuba naik ke atas tingkap itu, saya dengar satu suara malaikat, "Bukalah tingkap dan angkatlah tirai. Keluarlah kamu sekalian! Mungkn di kalangan kamu ada sesiapa yg merupakan amanah orang bermusibah ini dan ia boleh menolongnya". Dgn serta merta tingkap itu dibuka dan ramai kanak-kanak spt bulan purnama keluar dr dlm bukit itu. Tetapi saya dlm keadaan gelisah krn ular itu semakin menghampiri saya. Ketika itu semua kanak-kanak pun menjerit dan berteriak, "Keluarlah semua cepat-cepat! Ular itu semakin hampir menangkap orang yang bernasib malang itu!". Kanak-kanak seperti tentera demi tentera keluar dari bukit itu. Kebetulan pandangan saya terjatuh pada anak perempuan saya yg telah meninggal dunia pada umur dua tahun. Melihat saya dia mula menangis sambil berkata, "Demi Allah! Itu adalah ayahku!" Dengan serta merta dia terjun pantas seperti anak panah dan naik ke atas satu kenderaan nur (cahaya) dan menghulur tangan kirinya kepada saya. Saya pun lekas-lekas memegang tangannya. Kemudian dia menghulurkan tangan kanannya kepada ular itu yg terlalu hampir kepada saya. Maka ular itu pun lari ke belakang. Selepas itu dia memberi saya tempat duduk dan dia sendiri duduk di atas pangkuan saya. Dia menggerakkan tangannya di atas janggut saya sambil berkata, "Ayah! Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang beriman untuk khusyu' hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (AL-QURAN)yg diturunkan kepada mereka? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yg telah diberikan kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang fasik--derhaka.[Hadeed: 16]'

Mendengar kata-katanya itu saya mula menangis. Saya bertanya kepadanya, "Wahai anakku! Kamu semua pandaikah membaca Al-Quran?" dia menjawab, "Kami lebih pandai membaca Al-Quran daripada kamu sekalian". Saya bertanya, "Anakku, apakah musibah ular itu?" dia menjawab, "Itulah amalan ayah yang berdosa. Ayah telah membekalkan kekuatan yg banyak kepadanya sehingga dia sedaya upaya membawa ayah ke dalam neraka!". Saya bertanya lagi, "Siapakah orang tua yang warak itu?" Dia menjawab, "Dia itu amalan baik yang dilakukan ayah. Tetapi ayah telah membiarkan dia lemah sehingga dia tidak dapat menghapuskan ular itu. Akan tetapi, dia telah menunjuk ayah akan jalan keselamatan." Saya bertanya, "Anakku, apakah yang kamu buat di dalam bukit itu?" Dia menjawab, "Kami semua anak-anak orang islam. Kami akan berada di situ sampai kiamat menanti-nanti kedatangan kamu. Apabila kamu datang, maka kami akan memberi syafaat untuk kamu".

Rujukan : Fadhilat Sedekah karangan Staikhul Hadith Hadrat Maulana Muhammad Zakariya R.A.

Tuesday, September 06, 2011

Raya 2011

hmmm...ramai betul yg abadikan gambar raya dorang dalam pic fb...x de salahnya klo nak abadikan pic raya kali ni dalam blog plak...haha...raya kali ni biasa2 aje...rasa macam x puas je raya kali ni...hmmm...pepun layan jelah gambar2 sebelum n semasa raya ni....
tahun ni menantu2 mak yg buat ketupat...anak2 tolong tengok aje...
Masing2 sedang khusyuk menyiapkan ketupat..apepun...memang rasa lain lah ketupat tahun ni...bertuah tul mak dapat menantu cam ni..hahaha...
ni lah hasil ketupat dorang...

Baru balik dari sembahyang raya...
Alhamdulillah diberi kesempatan utk ziarah pusara puteraku yg tercinta..terlupa nak suh acik amek gambar kami sekeluarga di pusara..huhuu
Sufi Amani bersama abang2 sepupunya...
Abah n mak bersama2 hero2 yg ada pada pagi raya tu...
Tiap2 tahun mesti ada gambar camni...tapi selalunya x cukup..huhu..
Raya kedua....
Anak ummi n abi yg comel dan cerdik
Saya tengah makan kuih raya
Alala...anak sapa ni...geram aihhhh...
Raya ketiga kami ke Kelantan pula....x sempat nak bergambar di kelantan tuu...hanya gambar dalam kereta aje lah yg ada....hihi...

Lama sudah x singgah Tasek Banding...ada banyak perubahan...
Masih terpelihara keindahannya...subhanallah...
Saya dah boring duk dalam kete lama2...sian ummi kena melayan karenah saya yg x reti duduk diam...hihi

Inilah saja yg dapat dikongsikan...walau apapun..ia tetap menjadi memori indah buat kami sekeluarga...SaLam AidiLFitri kepada semua yg sudi singgah ke blog kami....

Friday, August 26, 2011

TERSEDAK SUSU : Ketahui cara beri bantuan kecemasan

Terbaca artikel ni...teringat kat arwah Nazhan...bagaimanalah saat dia menghadapi keadaan itu...ummi mohon maaf x mampu menyelamatkan...huhu..apapun Nazhan dah pun bahagia di sana...sama2lah kita sedekahkan al-Fatihah di bulan yg mulia ini buat arwah Muhammad Syamil Nazhan yg amat dirindui dan dikasihi....

KES kematian akibat menyusu ketika tidur bukan sesuatu yang baru. Hampir setiap bulan, kemalangan disebabkan tersedak susu atau tercekik makanan dilaporkan media yang kebanyakannya berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak.

Ia sesuatu yang cukup malang apabila bayi yang baru saja mengenal dunia tidak dapat meneruskan kehidupan dek kelalaian ibu bapa atau penjaganya sendiri. Belum lagi dengan emosi si ibu dan bapa yang tidak dapat menerima hakikat kehilangan anak tersayang disebabkan kecuaian.

Menurut Pakar Kanak-Kanak, Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi, Dr Nik Rosenorleyaney Nik Ibrahim, kes kematian akibat menyusu ketika tidur atau sedar berpunca daripada bayi yang ditinggalkan menyusu bersendirian tanpa pengawasan.
Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu itu akan terus mengalir membuatkan bayi tersedak dan susu akan terus masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru mereka.

“Dalam tubuh manusia, terdapat dua saluran iaitu pernafasan pada bahagian hadapan manakala saluran makanan pada bahagian belakang. Apabila bayi minum dalam keadaan tergesa-gesa atau mungkin lubang puting botol yang terlalu besar, susu akan terus mengalir tanpa henti ketika bayi tertidur.

“Sudah tentu bayi tidak mempunyai daya untuk menarik botol itu sendiri menyebabkan susu memasuki saluran pernafasan, seterusnya ke dalam paru-paru. Apabila ini berlaku, biasanya bayi akan tersedak atau batuk iaitu tindakan refleks yang menunjukkan bayi memerlukan pertolongan atau perlindungan.

“Namun, bagi bayi yang ditinggalkan berseorangan, sudah tentu tidak mendapat maklum balas menyebabkan bayi lemas kerana tidak dapat bernafas. Walaupun bayi tersedak susu dalam jumlah yang amat sedikit, ini sudah cukup untuk melemaskan mereka.

“Dalam masa beberapa saat saja jika tidak diberi bantuan kecemasan segera, bayi akan terus meninggal dunia,” jelasnya mengulas beberapa kejadian yang berlaku, baru-baru ini.

Tambahnya, sebagai penjaga sama ada pengasuh atau ibu bapa, amalan meletakkan kain atau bantal untuk menyokong botol susu kemudian mereka meninggalkan bayi minum sendirian tidak sepatutnya berlaku.

Ini kerana, ia boleh meningkatkan risiko bayi lemas. Sepatutnya, ibu bapa dan pengasuh menyusukan bayi mereka dengan cara yang betul.

“Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.

“Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi.
“Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur,” katanya.

Selain bayi, kanak-kanak berusia tiga tahun ke atas juga boleh mengalami sesak nafas disebabkan tercekik makanan seperti kacang atau gula-gula. Ini disebabkan mereka makan sambil bermain dan akhirnya makanan itu masuk ke dalam saluran pernafasan, seterusnya ke bahagian paru-paru.
Sama seperti kes tersedak susu, jika tidak diberi rawatan segera, mangsa akan terus meninggal dunia.
Menurut Dr Nik Rosenorleyaney, bagi mengelak bayi meninggal dunia akibat tersedak susu atau tercekik makanan, ibu bapa dan penjaga perlu mempunyai pengalaman melakukan rawatan kecemasan di rumah.
“Sekiranya bayi tersedak susu atau tercekik makanan, segera angkat bayi, kemudian tepuk belakang mereka beberapa kali dengan cara membiarkan muka ke bawah atau meniarapkan bayi di atas lutut kemudian tepuk belakang bayi sehingga makanan atau cecair keluar dari mulut bayi dan bayi menangis seperti biasa.
“Ini menandakan mereka sudah boleh bernafas. Bagi bayi yang tercekik makanan, sekiranya makanan yang ada dalam mulut kanak-kanak tidak keluar, korek sehingga mereka terbatuk atau memuntahkan makanan itu.
“Tindakan ini perlu dilakukan segera dalam satu minit pertama sebelum mangsa dibawa ke hospital. Dikhuatiri kelewatan melakukan bantuan kecemasan ini akan menyebabkan anda kehilangan orang yang tersayang,” katanya.
Selain tersedak susu dan tercekik makanan, kebanyakan kematian mengejut membabitkan bayi dan kanak-kanak berpunca daripada sindrom goyangan bayi, tidur meniarap dan kecederaan bilik mandi.

Ramai ibu bapa tidak tahu hayunan di dalam buaian boleh menyebabkan gegaran pada otak bayi. Ini kerana di dalam otak bayi masih mempunyai ruang di antara tengkorak dan otak. Gegaran yang kuat akan menyebabkan berlakunya pendarahan, seterusnya menyebabkan kematian.
“Kebanyakan ibu bekerja menggunakan buaian untuk memudahkan kerja. Namun ada yang menggoyang terlalu kuat mengikut irama suara anak, semakin kuat anak menangis, hayunan lebih kuat. Sebaiknya ajar anak tidak menggunakan buai atau membiarkan buai tidak bergerak.
“Ini termasuk sama ada buaian biasa atau elektrik yang turut memberi risiko sama,” katanya yang mengakui biasanya kes yang dirujuk di hospital menunjukkan bayi tidak mengalami demam atau sawan tetapi meninggal secara tiba-tiba.
Daripada imbasan dijalankan, didapati berlaku pendarahan otak yang sukar diselamatkan.

Tambahnya, ada juga kes bayi yang meninggal ketika tidur yang boleh dikategorikan sebagai sindrom kematian mengejut. Ini berlaku bagi bayi yang tidur meniarap.
“Menidurkan bayi secara meniarap boleh menyebabkan bayi lemas dan akhirnya meninggal dunia secara tiba-tiba. Ini berlaku bagi bayi yang masih belum berupaya mengangkat dan memusingkan kepala sendiri. Biarkan bayi tidur terlentang bagi mengelak lemas.
“Pastikan alas digunakan lembut dan tidak tenggelam. Elakkan penggunaan selimut kerana turut memberi risiko sekiranya kain itu menutupi muka bayi,” katanya.
Perkara yang jarang diambil perhatian ialah keselamatan di bilik mandi. Sekiranya anak sudah pandai merangkak dan berjalan, sentiasa pastikan pintu bilik air tertutup dan tiada baldi atau besen berisi air.
Walaupun air di dalamnya hanya berisi enam inci, ia sudah cukup melemaskan bayi sekiranya muka bayi termasuk di dalamnya dan seterusnya menyekat saluran pernafasan.
Ibu bapa bekerja yang menghantar anak ke pusat penjagaan kanak-kanak harus memastikan pusat penjagaan itu mempunyai sijil yang sah juga pengasuh berpengalaman yang mempunyai pengetahuan mengenai bantuan kecemasan.
Di samping itu, tinjau kawasan sekitar seperti tandas, dapur, tempat tidur dan tempat bermain yang selamat untuk anak mereka.

Panduan keselamatan ketika di pusat penjagaan kanak-kanak:

> Pastikan pusat penjagaan kanak-kanak tidak menggunakan buai.
> Setiap bayi tidur di dalam katil masing-masing dan diasingkan mengikut usia bagi mengelak bayi terlanggar atau terpijak.
> Menggunakan peralatan tidur yang selamat misalnya tilam yang tegang dan rata supaya bayi senang bergerak.
> Mempunyai peralatan untuk mensterilkan susu sama ada untuk susu formula atau ibu bagi mengelak keracunan makanan.
> Orang yang menyediakan susu adalah orang yang sama. Ini bagi mengelak tertukar susu terutama bagi bayi yang alah dengan susu lembu.
> Pemberian susu botol harus diberikan secara orang perseorangan mengikut posisi menyusu badan. Elakkan memberi susu ketika bayi berbaring.
> Tempat menguruskan bayi harus diasingkan daripada dapur atau memasak makanan di tempat lain kemudian dibawa ke pusat penjagaan kanak-kanak. Ini bagi memastikan kebersihan serta mengelak kanak-kanak bermain dengan peralatan berbahaya di dapur.
> Elakkan penggunaan cerek, sebaiknya gunakan termos yang boleh dikunci.
> Pastikan mainan yang tidak berbucu atau bersegi yang boleh menyebabkan kanak-kanak menggunakannya untuk mengetuk kepala kanak-kanak lain.
> Hanya menggunakan barang permainan yang tidak mempunyai pewarna berbahaya.
> Anak patung haruslah yang mudah dibasuh serta tidak menyebabkan alahan terutama penyakit asma.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:::Pelawat dari Syurga:::

:::Penyeri Hidup Kami:::