Ketika Kamu Menangis, Ketika Kamu Disakiti, Ketika Kamu Tak Kuat Lagi, Ketika Doamu Seakan Tak Terjawab...Percayalah Dan Yakinlah Olehmu Bahawa ALLAH Menghampirimu Saat Itu...

Friday, January 06, 2012

Berapa EBM (Perahan Susu Ibu) Diperlukan di Rumah Pengasuh/Taska?

Assalamualaikum..,
Ramai yg bertanya kepada saya, sehari berapa oz baby sy perlukan di rumah pengasuh?
Huhuhu.. sekiranya ikut pengalaman yg real, sy sebenarnya try n error, selepas hantar ke rumah pengasuh selama seminggu baru tau sehari dan sekali feeding berapa Oz yg baby sy perlukan. Sepanjang try n error ni ada jugak la susu yg terpaksa dibazirkan…

Tapi melihat trend ibu2 sekarang very calculative n inginkan facts yg tepat... akhirnya sy menggali lg ilmu breastfeeding ni utk dpt jwpn yg lebih specifik..hik3

Finnaly, i found this…
Banyak research find that baby yang exclusively breastfeed minum dalam 25 oz (750 mL) sehari between the ages of 1 month and 6 months. Tapi perlu diingat ye...tak sume baby sama, ada jugak yg perlu lebih banyak dan ada juga yang kurang..jadi average lebih kurang 19-30 oz per day (570-900 mL per day). Anggaran di atas ni utk baby 1-6 bulan. 
Selepas 6 bulan baby dah mkn solid food amount yg diperlukan akan berkurang.
Masalah utama ibu2 ialah, tak pasti nak estimate utk hantar pada pengasuh pd hari2 pertama naik keje selepas cuti bersalin.

So, begini ye kawan2 caranya:
  • anggarkan dlm 24 jam berapa kali baby kita menyusu
  • kemudian bahagikan dgn 25 Oz (anggaran minum sehari)
  • hasilnya kita, agak2 sekali menyusu berapa oz ebm perlu kita sediakan
Cthnya:

Klo sehari baby menyusu 8 kali, so kiraannya: (25/8=3.1)… So anggarannya 3.1 oz for each feeding…
Ok, skrg dh tau berapa oz.. persoalan seterusnya berapa botol?…  senang jek..anggarkan if kat rumah, antara kul 8-6ptg (ikut waktu kita kerja) berapa kali bby breastfed. Biasanya 4-5 kali.
Penyelesainya: Dlm kes di atas hantar 4-5 botol (setiap botol 3.1oz) utk sehari…
Harap sgt perkara ni jelas..if kurang paham boleh tanya lagi.. 
Selamat Mengira!..Jadi ibu yg bijak supaya titisan mutiara kita tak mambazir..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:::Pelawat dari Syurga:::

:::Penyeri Hidup Kami:::