Ketika Kamu Menangis, Ketika Kamu Disakiti, Ketika Kamu Tak Kuat Lagi, Ketika Doamu Seakan Tak Terjawab...Percayalah Dan Yakinlah Olehmu Bahawa ALLAH Menghampirimu Saat Itu...

Thursday, April 24, 2014

PROJEK HOMESCHOOL

Sebenarnya dah banyak projek homeschool yang I dah buat untuk anak-anak..terutama kepada si kakak yang cerdik dan comel Sufi Amani....Semua projek2 tu tersimpan rapi dalam galeri Note 2...hahaha...tak sompet nak transfer ke blog ni....Insha Allah...jika diizinkan Allah..ada masa terluang...I akan kongsikan projek-projek homeschool tu....start buat homeschool ni dah lama...sejak si kakak lahir lagi....bermula diperdengarkan ayat-ayat suci Al-Quran dan buat flash card huruf-huruf hijaiyyah....I terapkan nilai2 kerohanian dulu...

Sebenarnya banyak aktiviti yang kita tidak sedari merupakan aktiviti yang berfaedah untuk kita dan anak-anak apabila dibuat bersama...Di situ anak-anak belajar....

Sejak dapat anak ketiga ni...dengan pendedahan di youtube dan di tv tentang syoknyeeee homeschool ni...saya terpanggil untuk share dalam blog ni...sebelum ni tak sedar pun apa yang saya buat selama ini adalah homeschooling utk anak-anak! Isk-isk....lambat betul kan??? Maksud saya lambat beno nak share dalam blog ni...hihihi....Tapi pada saya...semua ini masih belum terlambat...selagi anak-anak masih kecil...selagi itu kita belum terlambat...

Hakikatnya bila anak dah dua..dah tiga...aktiviti homeschool lebih menarik! Sebabnya...kita beraktiviti dalam kumpulan...jika anak-anak diasuh utk bekerjasama sejak dari kecil...insha Allah akan tertanam sikap kerjasama itu dengan sendirinya dalam diri anak-anak....amiin....

Apa yang saya lihat di sebalik aktiviti homeschool ni...kita dapat elakkan dari amukan anak-anak...masa mereka diisi...di samping dapat memantapkan segala skill dorang dan pendidikan dorang....ia juga dapat memupuk kasih sayangdan ukhuwah yg utuh antara kita ibubapa dengan anak-anak...Kadang-kadang biasalah anak-anak kecil...sikap mereka yang sentiasa ingin tahu lebih dan lebih...membuatkan kita penat...di situ tahap kesabaran diuji...Sebagai ibu bapa...kita kena KREATIF! dan juga BANYAK SABAR.....kena control segala benda yang menguji kesabaran...kita kena buat persediaan yang rapi sebelum memulakan aktiviti...pendek kata kena ada perancangan...perfect planner...pasti masalah akan cepat diselesaikan...Anak-anak pasti akan bertanya lepas ni buat apa..lepas buat apa...hidup mereka penuh dengan aktiviti. tak dinafikan...kita kena sedia dari segi fizikal dan mental....

Untuk tidak terlalu memenatkan..maklumlah saya ibu yang bekerja...saya amalkan shaklee sejak lahirkan Sufi Amani....alhamdulillah....walau sesibuk mana pun...rasa penat tu dapat diatasi....dengan cukupnya nutrisi dalam badan kita...Bila ibu bapa sihat...bersemangat...anak-anak pun gembira....Sesiapa yang nak order shaklee boleh lihat di blog shaklee saya http://saifulsofiashaklee.blogspot.com / di facebook http://www.facebook.com/shaklee product ...harga istimewa menanti anda....promo pulak kat sini....

Ok lah....saya akan kongsikan nanti gambar-gambar homeschool anak-anak untuk manfaat kita bersama...


TUNGGGGGUUUUUUUUU.........

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:::Pelawat dari Syurga:::

:::Penyeri Hidup Kami:::